Historien om Nord-Lenangen, i ytre Lyngen

Historien om ytre Lyngen

Bygdene Nord-Lenangen, Sør-Lenangen, Lenangsøyra, Jægervatn og Svensby i ytre del av Lyngen kommune, dvs. ytre Lyngen. Disse bygdene tilhørte Karlsøy kommune til 01.01.1964 og tidligere Ullsfjord kommune. Yttre Lyngen har pr. 1. januar 2010 med sine 1100 mennesker mer enn 1/3 av Lyngen kommunes befolkning på i alt ca. 3200 innbyggere.

Nord-Lenangen er en liten fjordbygd ytterst i Lyngen kommune, det er en solrik plass, med ca 500-600 innbyggere. Nord-Lenangen er som en arm som skyter seg inn fra Ullsfjorden og fester seg fast i Lyngenhalvøya, mellom høye fjelltopper. De største toppene er ca 1200 meter høye. Nord-Lenangen er ytterste del av Lyngenhalvøya.

I tidligere tider var bygda nærsagt isolert siden det manglet vei og bru forbindelse mellom øst- og vest siden av Nord-Lenangs fjorden. I 1962 startet byggingen av fylkesvei fra Lenangsøyra og helt ut til Russelv i Nord-Lenangen, hele veien ble ferdigstilt ca 1970. Da veien var ferdigstilt sluttet lokalbåtene å anløpe bygda.

Nord-Lenangen tilhørte Karlsøy kommune frem til 1964, da ble den flyttet til Lyngen kommune. Det ble benyttet buss til å frakte folk til og fra Lyngseidet, siden kommuneadministrasjonen var flyttet fra Karlsøy kommune til Lyngen kommune.

Under andre verdenskrig ble ikke Lenangen brent under krigen – slik som finnmark og resten av Nord-Troms. Brenningen stanset ved Lyngstuva som er ytterste og nordligste punkt i Nord-Lenangen.

Under krigen anla tyskerne kanonbatterier på Russelv, som i dag er spennende severdigheter i ytre Nord-Lenangen, like ved veis ende.

Folk i Nord-Lenangen levde av fiske og småbruk. I 1948 startet den første båten fra Nord-Lenangen med reketråling, mange var både skeptiske og spente. Rekefisket ble en stor og lønnsom betydning for bygda og rekefabrikk ble startet i 1963 og det ble den største bedriften i bygda frem til ca 2007, da ble fabrikken nedlagt og solgt pga lite lønnsomhet.

Befolkningen startet i 1978 innsamling til bygging av menighetshus og i slutten av 1980 sto det ferdig med form som ei kirke.

Nord-Lenangen har også eget idrettslag som heter Lyngstuva IL, de har egen fotballbane og klubbhus.

Aldershjemmet sto ferdig ca 1985 og omtrent samtidig var automatiseringen av telefonen ferdigstilt til Nord-Lenangen.

Nå i 2008 har bygda fortsatt eget brannkorps, barneskole, to kollonial butikker, blomster butikk med alt mulig små og store duppetingser, bøteri og diverse andre arbeidsplasser som feks rorbuer og fiskebåter i små og store størrelser.

 • Storgalten gir muligheter for:

  - Scooterkjøring i løype rett fra hytta
  - Skikjøring i de fantastiske Lyngsalpene
  - Isfiske, havfiske og fiske i ferskvann
  - Jakt på privat område, over 3000 mål
  - Fjellvandring/hiking i unike omgivelser
  - Flotte forhold for sopp og-bærplukking
  - Leie servicehus for ekstra sengeplasser
  - Leie hester til turridning i skog og fjell
  - Skigåing i merket løype
  - Mulighet for båtplass

 • Siste nytt